Gevel impregneren

Op meerdere manieren kan vocht de binnenmuren binnendringen en beschadigen. Zo kan het vocht opstijgen vanuit de bodem en op deze manier langzaam omhoog kruipen binnen de muur. Maar als er onvoldoende ventilatie in huis is, is het tevens mogelijk dat condensatievocht op de muren slaat en op deze manier vochtplekken achterlaat. Een andere manier waarop vocht jouw woning binnen kan dringen is via zwakke plekken in de buitenmuur. Dit wordt doorslaand vocht genoemd. Hoe kan doorslaand vocht ontstaan en waarom is de gevel impregneren de beste remedie tegen dit probleem?

Waardoor ontstaat doorslaand vocht?

Vocht kan op meerdere manieren zijn weg naar binnen banen en de binnenmuren van jouw woning beschadigen. Zo kan het vocht via de bodem omhoog kruipen, als condens op de muren slaan of via een lekkende leiding de muren beschadigen. Echter kan het probleem ook buiten ontstaan. Veelal komt dit omdat de buitenmuur op de één of andere manier beschadigd is geraakt. Soms komt dit door de ouderdom van de muur, andere keren door een beschadiging. Daarnaast kan het zijn dat de constructie van zichzelf slecht is of omdat de buitenmuur poreus is geworden.

In dergelijke gevallen voldoet de buitenmuur niet meer en kan vocht zich een weg banen naar de binnenmuur. Het vocht wordt langzaam geabsorbeerd door de binnenmuur, want er staat geen verdediging van de buitenmuur meer in de weg. Doorslaand vocht is vaak hoger op de muur te vinden in vergelijking met opstijgend vocht, wat veelal bodemvocht is dat vanuit de grond omhoog geraakt. Wanneer het vocht dus op hogere plekken op de muur te vinden is, weet je dat naar alle waarschijnlijkheid de buitenmuur het probleem is. En dat kan nare consequenties hebben: niet alleen ontstaan er vervelende vochtplekken en potentieel schimmel, maar in de winter kan het vocht in de muur bevriezen waarna barsten in de muur kunnen ontstaan.

Oplossing tegen doorslaand vocht: gevel impregneren

Wanneer je last hebt van doorslaand vocht, is er gelukkig een oplossing voor dit probleem: het impregneren van de gevel. Wanneer gevels vochtig worden en er niet op tijd iets hiertegen gedaan wordt, zal een gevel poreus worden. Dit vergroot de kans op doorslaand vocht significant. Zowel om doorslaand vocht te voorkomen dan wel te verhelpen kan een gevel geïmpregneerd worden met een vochtwerende vloeistof. Deze vloeistof dringt door tot in de kleinste gaatjes van de gevel om zo een beschermende laag te vormen tegen vocht. Ook mos en schimmels worden geweerd.

Deze behandeling van de gevel kost gemiddeld tussen de 8 en 12 euro per vierkante meter. Dankzij deze vloeistof zullen vocht, schimmels en mos geen gevaar meer vormen voor de buitenmuur. Je hoeft de gevel minder te onderhouden en de algehele levensduur wordt verlengd. Daarnaast zullen de wintermaanden geen problemen opleveren voor de muur, want ook vorstschade wordt dankzij deze vloeistof voorkomen. Een gevel impregneren is dus een uiterst effectieve alles-in-één oplossing. Vocht van buiten zal zich, na impregnatie van de gevel, geen weg meer naar binnen kunnen banen. Houdt het vocht buiten door de gevel te impregneren.