Kelderdichting

Wanneer je in jouw woning last hebt van vocht dat geslagen is op de muren, zijn er meerdere mogelijke oorzaken. Wanneer de vochtplekken zich laag op de muur bevinden, heb je naar alle waarschijnlijkheid te maken met opstijgend vocht. Dit vocht baant zich een weg naar boven vanuit de bodem. Wanneer een binnenmuur niet voldoende beschermd is tegen vocht, absorbeert de muur het vocht en kruipt het langzaam omhoog. Dit hoeft echter niet rechtstreeks van de bodem naar de muur te gaan. Het kan immers ook zo zijn dat jouw woning over een kelder beschikt. Echter kan een kelder tevens voor vochtproblemen zorgen. Bekijk onze blog van hafabranet

Hoe ontstaan vochtproblemen in de kelder?

In feite is er bij opstijgend vocht in de kelder sprake van hetzelfde probleem als wanneer er geen kelder tussen de bodem en de binnenmuren zit: het vocht wordt niet geweerd. In het geval van een kelder is het waarschijnlijk zo dat er geen waterkeringen gebouwd zijn, waardoor het vocht zijn gang kan gaan. Het hoopt zich eerst op in de kelder, waarna het de muren poreus maakt. Vervolgens kan het vocht de binnenmuur beschadigen.

Naast opstijgend vocht kan ook condensatievocht een negatieve rol hebben op het vochtpeil in de kelder. Zonder adequate ventilatie zal condensatie sowieso een probleem zijn. Daarnaast kunnen temperatuurschommelingen in de kelder zorgen voor problemen. Wanneer vocht niet weg kan, slaat het op de muren. Ook deze condens kan de binnenmuren gaan aantasten.

Tot slot zijn er nog twee andere oorzaken aan te wijzen: een slechte drainage en eventuele scheuren in de kelder waardoor het vocht binnen gesijpeld komt. Drainage refereert naar de waterafvoer die veelal plaatsvindt onder de grond en bedoeld is om het waterpeil op een wenselijk niveau te houden. Gebeurt dit niet op een adequate manier, dan kunnen er vochtproblemen ontstaan. Daarnaast kunnen scheuren in de keldermuren of de vloer een probleem zijn, want hierdoor kan vocht binnen geraken.

Kelderdichting: de oplossing voor vochtproblemen in de kelder

Vochtproblemen in de kelder zijn uiterst vervelend. Niet alleen kan het vocht een negatief effect hebben op de kelder, maar het kan zich tevens een weg naar boven banen en lelijke vochtplekken achterlaten op de binnenmuren. Daarnaast kan het leiden tot schimmel. Genoeg redenen dus om snel op zoek te gaan naar een oplossing wanneer er sprake van ongewenst vocht in de kelder is. De meest effectieve manier om grondvocht buiten de kelder te houden is kelderdichting. Hoe gaat kelderdichting in zijn werk?

Bij een kelderdichting wordt de kelder geheel afgedicht, wat ook wel eens bekuiping wordt genoemd. Hierbij wordt een cementlaag aangebracht op de vloer en de muren van de kelder, zodat deze geheel waterdicht is. Per professioneel bedrijf kan het verschillen welk middel gebruikt wordt. Over het algemeen wordt er naar gestreefd om een structuur te creëren die waterdicht is maar tegelijkertijd lucht- en dampdoorlaatbaar blijft. Door deze stevige cementlaag is de kelder voor langere tijd beschermd tegen vocht, de levensduur van een kelderdichting is bijzonder lang. Dit maakt kelderdichting tot zo’n efficiënte oplossing tegen vocht in de kelder.