Kostprijs vochtbestrijding

Wat is precies de kostprijs van vochtbestrijding? Deze vraag heeft meerdere antwoorden, want er zijn meerdere oorzaken van een vochtprobleem. Het probleem kan immers te maken hebben met condensatievocht, opstijgend vocht, doorslaand vocht of een lekkage. Al deze vormen van vochtbestrijding hebben elk hun eigen prijs. Hieronder wordt dieper ingegaan op de problemen die ten grondslag kunnen liggen aan vochtproblemen, hoe deze opgelost kunnen worden en wat de uiteindelijke kostprijs van de vochtbestrijding ongeveer zal zijn.

Meest voorkomende problemen met vocht

Als het gaat om vochtbestrijding, zijn er een viertal problemen die het meest voorkomen. Hieronder worden ze voor je op een rijtje gezet:

  • Condensatievocht: wanneer je een warm bad neemt of iets kookt in een pan, ontstaat er condens. Als er niet voldoende ventilatie aanwezig is in een woning, kan dit water niet weggevoerd worden. Het slaat dan op koude oppervlakten, waarbij gedacht kan worden aan glazen en spiegels. Tevens kan het op de muren slaan, wat kan leiden tot vochtvlekken en schimmel.
  • Opstijgend vocht: grondwater kan omhoog komen wanneer de binnenmuren niet over bescherming bezitten hiertegen. Ook wanneer jouw woning een kelder bezit die geen waterkeringen heeft, is er het risico dat het vocht omhoog komt en in de binnenmuren trekt.
  • Doorslaand vocht: soms is de binnenmuur niet het probleem, maar de buitenmuur of de spouwmuur. Denk aan verouderde of beschadigde gevels. In dat geval kan vocht van buiten naar binnen komen, waarna het tevens de binnenmuren beschadigt.
  • Lekkage: tot slot is het mogelijk dat één van de leidingen in het huis lekt. Het is niet altijd meteen duidelijk om welke leiding het gaat. Dit is een uiterst vervelend probleem, want het is niet altijd in één keer op te lossen maar het kan wel leiden tot veel schade en prijzige reparaties. Niet alleen dient het probleem eerst gedetecteerd te worden, maar daarna kan pas overgegaan worden tot een reparatie.

Kostprijs diverse soorten vochtbestrijding

Niet ieder huishouden heeft last van hetzelfde vochtprobleem. Zoals eerder werd benoemd, zijn er vier problemen die het vaakst voorkomen. Deze hebben elk hun eigen oplossingen, waarbij de kosten variëren qua prijs. Hieronder wordt per probleem de oplossing benoemd, en wat de kostprijs van de vochtbestrijding is.

Kostprijs vochtbestrijding condensatievocht

Vochtvlekken en schimmel door condensatievocht ontstaat door onvoldoende ventilatie. De oplossing is, logischerwijs, meer ventilatie. Gelukkig is dit vrij betaalbaar: zo kost een ventilator voor de badkamer gemiddeld tussen de 30 en 75 euro. Als het probleemgebied zich op een andere locatie binnen de woning bevindt, is het ook mogelijk om een ventilatierooster te plaatsen. Deze roosters kosten tussen de 10 en 50 euro en zijn gemakkelijk te plaatsen. Echter is er ook een prijzige oplossing. Zo kost mechanische ventilatie al snel tussen de 1500 en 6000 euro.

Kostprijs vochtbestrijding opstijgend vocht

Voor opstijgend vocht zijn er meerdere oplossing. Ten eerste kan de muur geïnjecteerd worden met vochtwerende gel voor 100 euro per lopende meter. Daarnaast kan de gehele binnenmuur onderkapt worden, wat gemiddeld zo’n 100 tot 150 euro per lopende meter kan kosten.

Kostprijs vochtbestrijding doorslaand vocht

Bij doorslaand vocht dienen de zwakke plekken in de buitenmuur aangepakt te worden. Dit kan door de gevel te laten impregneren voor zo’n 8 tot 12 euro per vierkante meter. Ook het opnieuw bekleden van de gevel is een mogelijkheid voor zo’n 40 tot 250 euro per vierkante meter.