Opstijgend vocht

Meerdere oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan vochtproblemen binnen de eigen woning. Eén van de meest voorkomende oorzaken is opstijgend vocht. De gevolgen van dit opstijgende vocht kunnen desastreus zijn: het verzwakt de binnenmuren, laat nare vochtvlekken achter, kan leiden tot schimmel en tot slot zorgt het er voor dat je een nieuw kostenpostje hebt. Immers kost het detecteren van het probleem en de uiteindelijke oplossing behoorlijk wat geld. Hieronder wordt dieper ingegaan op het fenomeen opstijgend vocht, wat het precies inhoudt en hoe het opgelost kan worden.

Wat is opstijgend vocht precies?

Opstijgend vocht heeft zijn naam te danken aan het feit dat er gerefereerd wordt naar het vocht dat vanuit de bodem zijn weg vindt naar de binnenmuren van de woning. Het vocht klimt dus omhoog, als het ware. Dit vocht kan opstijgen vanuit de bodem zelf, maar het is tevens mogelijk dat dit vocht via de kelder zijn weg naar de binnenmuren vindt. In beide gevallen ontstaat dit probleem door een gebrek aan vochtafwerende maatregelen.

Als een binnenmuur niet over vochtwering beschikt, is deze kwetsbaar voor opstijgend vocht. Vele binnenmuren beschikken inmiddels over onderkapping of vochtwerende gel die zich in de muur bevindt, maar dit is echter nog niet overal het geval. Ook in de kelder kunnen maatregelen tegen vocht, denk aan waterkeringen, ontbreken. Wanneer deze maatregelen ontbreken, kan het opstijgend vocht een probleem worden. Vanuit de onderkant van de muur baant het zich een weg omhoog, continu op zoek naar droge plekken die vochtig gemaakt kunnen worden. De muur absorbeert het vocht, wat leidt tot schade aan de muur en de algehele constructie. Gelukkig zijn er oplossingen om je van dit probleem af te helpen.

Opstijgend vocht: wat zijn de oplossingen?

Wanneer opstijgend vocht een probleem is in jouw woning, zijn er meerdere stappen die je kunt ondernemen om van het probleem af te komen. Hieronder worden een aantal maatregelen voor je op een rijtje gezet.

Het injecteren van de getroffen muren

Er is een gel die zowel nieuw vocht weert als dat het de al aanwezige vocht uitdroogt. Er dienen eerst gaten in de muur geboord te worden, waarna de gel in de getroffen muur geïnjecteerd kan worden. Het valt te omschrijven als een chemische waterkering. Het metselwerk neemt de gel op, waarna vocht niet meer de muur binnen kan dringen en het aanwezige vocht volledige uitgedroogd wordt. Deze optie kost je zo’n 100 euro per lopende meter, maar dan is het probleem zowel voor nu als in de toekomst verholpen.

Het onderkappen van de binnenmuur

Naast het injecteren van de muur met een gel, is het tevens mogelijk om de binnenmuur te onderkappen. Hierbij wordt onderin de muur een vochtwerende laag geplaatst, wat gedaan wordt door de woning stuk per stuk op te tillen. Dit is een grootste maatregel die op het eerste oog misschien wat intimiderend klinkt, maar het is tegelijkertijd de effectiefste maatregel tegen vocht. Het injecteren van de muur geeft je geen 100% garantie dat het probleem voor altijd is opgelost. Onderkappen geeft je deze garantie wel.